Renovatieproject plannen

Zelfs een goed renovatieproject dat zorgvuldig is gepland, met gedetailleerde tekeningen, nauwkeurige offertes en een weloverwogen bouwstrategie kan variëren.

Hoe goed u en uw bouwer ook voorbereid zijn, plannen kunnen veranderen. Elke wijziging van het oorspronkelijke plan is een variatie en kan het project bemoeilijken door de totale kosten te verhogen, de opleveringsdatum uit te stellen of een wijziging van de toestemming van de gemeente te eisen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de variaties meestal afkomstig van de huiseigenaar – uit onderzoek van Camerabewaking is gebleken dat ongeveer 70% van alle wijzigingen in de renovatieplannen op verzoek van de huiseigenaar komen. De overige 30% komt voort uit onbekende problemen met het bestaande huis of uit verzoeken om extra werk van de gemeente. Hoewel er niet voor niets veel variaties worden aangebracht, zijn sommige overbodig en kunnen met voorbedachte rade en planning worden vermeden.

HIER ZIJN ENKELE VEEL VOORKOMENDE VARIATIES – EN HOE DEZE TE VERMIJDEN:

KOSTEN EN COMPLICATIES
Na jarenlange ervaring op het gebied van renovatie heeft het team van Renovations Seobureau  een vrij goed beeld van de kosten van variaties. Uit onze gegevens blijkt dat wijzigingen in de oorspronkelijke plannen gemiddeld ongeveer 10% van de totale kosten van het project bedragen. Die kosten komen voort uit extra materialen en producten, extra arbeid voor de installatie en het betalen van een architect of ontwerper om de plannen te wijzigen.

Wij adviseren huiseigenaren om voor aanvang van het project een noodfonds van 10-15% van de totale kosten van de bouw opzij te zetten. Het is een win-win situatie – als het onverwachte gebeurt, ben je gedekt; als alles soepel verloopt, heb je aan het einde van het project wat extra geld opzij gezet voor wat je maar wilt.

DIY DISASTERS

Veel variaties worden gedaan op verzoek van de huiseigenaar. Soms is dit het resultaat van een te optimistische planning – de eigenaars zijn van plan om delen van het gebouw zelf af te werken, vaak met afwerkingen zoals schilderwerk of het bouwen van een dek – en dan is er geen tijd meer om de deadline te halen.

Dit soort variatie leidt tot extra kosten en tijd voor u en het bouwteam als onderaannemers moet op het laatste moment worden geregeld.

Dat wil niet zeggen dat de eigenaars sommige delen van het gebouw niet zelf moeten doen, maar het is alleen belangrijk om realistisch te zijn. Neem geen belangrijke taak op je als het iets is wat je nog nooit eerder hebt gedaan, of als je bezig bent met je werk en je gezin.

VAN GEDACHTEN VERANDEREN

Veel variaties zijn het resultaat van het feit dat eigenaars van gedachten veranderen als ze hun nieuwe keuken, badkamer of woonkamer tot leven zien komen. Veel huiseigenaren hebben moeite om veranderingen van een plan te visualiseren en kunnen de resultaten niet waarderen als het werk eenmaal is begonnen.

Dit soort variaties kunnen bestaan uit het veranderen van de lay-out van een keuken nadat de kasten zijn gebouwd, het toevoegen van powerpoints of extra verlichting nadat het elektrische werk is voltooid, en het veranderen van de armaturen nadat de oorspronkelijke keuzes zijn geïnstalleerd.

Dit soort variaties kan verrassend duur zijn, vooral als er onderaannemers en/of leveranciers bij betrokken zijn. Keukenfabrikanten hebben vaak lange doorlooptijden, waardoor het wisselen van kasten of tafelbladen zeer tijdrovend is. Extra loodgieterswerkzaamheden vereisen een nieuw bezoek van de loodgieter, en vaak een tweede keuring door de gemeente, en extra elektrische werkzaamheden kunnen vergelijkbaar zijn. Zelfs het veranderen van het beslag, zoals deurklinken, kan duur zijn, omdat u misschien niet in staat bent om de oorspronkelijke keuzes terug te krijgen, en de bouwer zal waarschijnlijk de nieuwe moeten installeren, waardoor de arbeidskosten worden verdubbeld.

Het vermijden van verandering van gedachten variaties is niet altijd mogelijk, maar u kunt de kans minimaliseren door zorgvuldig te denken over uw renovatie door voordat u begint. Denk na over hoe u uw huidige keuken te gebruiken en wat uw ideale lay-out zou lijken, denk na over uw apparaten en hoeveel stopcontacten je nodig hebt. Denk aan natuurlijke lichtbronnen en hoeveel verlichting je nodig hebt, en neem echt de tijd om te kijken naar uw armatuur opties – kies niet alleen de goedkoopste of meest handige kraan of douchekop.

ONVERWACHTE UPGRADES

Sommige variaties zijn het gevolg van problemen met het bestaande gebouw die in de planningsfase niet aan het licht kwamen of bekend waren. De meeste bouwers zullen een grondige inspectie doen voordat de bouw begint, maar zaken als rot, asbest, onveilige bedrading of framing die niet aan de code voldoen, kunnen worden verborgen totdat ze aan het licht komen wanneer de bouw begint. Deze problemen kunnen aanzienlijke tijd en kosten met zich meebrengen die helaas niet in de oorspronkelijke prijs worden gedekt.

Als er rotting in het huisframe, de vloer of palen zit, zullen deze elementen vervangen moeten worden, wat prijzig kan zijn. Vaak zijn huiseigenaren zich totaal niet bewust van verrotting in hun huis, omdat het bedekt is met de wandbekleding, bekleding of kunstof kozijnen.

Dakstructuur kan een ander veelvoorkomend probleem zijn. Oudere huizen kunnen structureel gezond lijken, maar de dakconstructie is door ondermaatsheid en/of gebrek aan voldoende steun verzakt of zwak. Als de bestaande dakconstructie niet sterk genoeg is om het nieuwe dak te ondersteunen, zal deze uiteraard moeten worden bevestigd door middel van nieuwe schoren of volledig worden vervangen. Een in de loop van de tijd verzakte framing zal moeten worden aangepakt om een goede afwerking van uw dak te garanderen.

BUITENKANTEN

Het huis is niet het enige dat problemen kan veroorzaken. Ook het land onder en om het huis kan problematisch zijn.

Rots is een van de meest voorkomende problemen voor bouwers – vooral in vulkanisch Auckland. Als ondergronds gesteente wordt ontdekt waar nieuwe funderingen moeten worden gebouwd, kan het project vertraging oplopen, omdat er dan graafwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. En, zoals u zich kunt voorstellen, is dit werk niet goedkoop.

Drainage kan net zo tijdrovend zijn. Vaak hebben oudere huizen geen afwatering die voldoet aan de huidige normen, wat betekent dat ze tijdens de bouw moeten worden opgewaardeerd. In sommige gevallen kan dit zeer gecompliceerd zijn, omdat de gemeente voor grotere projecten de installatie van stormwateropslagtanks kan eisen.

DE ENE VARIANT KAN LEIDEN TOT ANDERE…
Hoe eenvoudig een variatie ook lijkt, ze kan aanzienlijke vertragingen en hogere kosten veroorzaken. Het is het flow-on effect – een kleine verandering in een keukenlay-out kan leiden tot wekenlang wachten op een nieuw werkblad, wat betekent dat de loodgieter de gootsteen niet kan installeren en de tegelzetter zijn werk niet kan afmaken, wat het hele project een maand lang vertraagt en de kosten voor projectmanagement opdrijft.

Daarom is het het beste om variaties zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel sommige dingen – zoals rotsen in de grond of oude bedrading – niet te vermijden zijn, zijn er veel variaties mogelijk. Onze ervaring is dat de huiseigenaren die zorgvuldig plannen maken, hun opties doordenken en niet overhaast een renovatieproject uitvoeren, uiteindelijk met de minste variaties en hun budget intact blijven.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te werken met een gerenommeerd bouwbedrijf met specifieke ervaring in renovaties, die hun due diligence doen en hard werken om problemen met het bestaande huis op te pikken voordat het project begint.

Dus als je je voorbereidt op een renovatieproject, doe het dan rustig aan. Denk goed na over wat u probeert te bereiken, neem de juiste experts in dienst en luister naar hun advies – vergeet niet dat u nog vele jaren in uw huis zult wonen, dus het is de moeite waard om het goed te doen. Wilt u huisliften vergelijken? Kijk dan even bij Comfortlift.