Thuisrenovatieshows zijn niet voor niets enorm populair: Kiwi’s houden van alles wat met onroerend goed te maken heeft en ze zijn onderhoudend en inspirerend.
Renovatieprogramma’s Maar we kunnen niet alles geloven wat we op TV zien, en huisrenovatieprogramma’s zijn niet anders. Er zijn vele redenen waarom deze shows niet helemaal overeenkomen met real-life renovaties. Ze zijn ontworpen om in een korte tijd te passen en na 15 of 20 afleveringen af te ronden. Ze richten zich op de leuke, cameraklare onderdelen van een renovatie – niet alle wachten op bouw- en hulpbrontoestemmingen of het saaie opknappen van funderingen met predallen of riolering.
We zeggen niet dat je moet stoppen met het kijken naar je favoriete renovatieshows, maar wees je bewust van de onnauwkeurigheden, dus als het gaat om het renoveren van je eigen huis, zul je niet teleurgesteld worden:
1: GEEN VOORBEREIDING, GEEN PLANNING
Planning en voorbereiding worden zelden getoond in realityshows, maar het zijn de belangrijkste onderdelen van een renovatieproject. Het is logisch dat renovatieshows dit onderdeel niet goed weergeven – het is niet bepaald spannend om naar te kijken – maar het is belangrijk om je bewust te zijn van het belang van deze stap voordat je aan een project begint.
In het echte leven kan de bouw pas beginnen als je professionele ontwerpen hebt laten maken, onderzoek hebt gedaan en een bouwer hebt ingeschakeld, een contract hebt getekend en het tijdrovende toestemmingsproces hebt doorlopen.
2: GEBREK AAN DOORLOOPTIJD
Door de realiteit van doorlooptijden te negeren, laten renovatieshows het bouwproces er veel sneller uitzien dan het in werkelijkheid is. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar een keuken schetsen en deze de volgende week laten maken – de meeste fabrikanten hebben een doorlooptijd van maximaal zes weken. Dingen worden nog ingewikkelder als je iets nodig hebt als een aangepaste stenen bank, want deze kan alleen worden gesneden als de kastenbouw is geïnstalleerd.
Doorlooptijden gelden ook voor materialen – in de meeste gevallen moet u ruim van tevoren tegels, vloeren, verlichtingsarmaturen en tapijtwerk kiezen en bestellen, in plaats van zich te haasten en ze op de dag van de bouw te kopen.
3: GRATIS EN FINANCIEEL
Hoewel sommige reality shows de budgetten voor hun gebouwen afbreken, weerspiegelen deze niet noodzakelijkerwijs de prijzen of projecten in de echte wereld. Deze shows zorgen voor publiciteit voor de betrokken onderaannemers en leveranciers, dus gratis of sterk afgeprijsde producten en diensten zijn niet ongebruikelijk. Als u een gemiddelde huiseigenaar bent die aan een gemiddeld renovatieproject werkt, is het zeer onwaarschijnlijk dat u dezelfde ramen en deuren aanbiedingen krijgt.
De kosten van de toestemming van de gemeente of de herbewerking van het ontwerp worden meestal ook weggelaten – en deze kunnen oplopen tot duizenden in de loop van een bouwproces.
4: NEPPE TERMIJNEN
Gemakshalve is het werk aan realityshows altijd aan het eind van het uur, de dag of de week klaar. In de praktijk zullen veel onderdelen van een renovatieproject echter weken in beslag nemen. De verfilming laat niet zien dat de bouwers en aannemers op de achtergrond de klok rond aan het werk zijn, of de onvermijdelijke shortcuts die worden genomen bij het werken aan een strak filmtijdschema.
Een eenvoudig voorbeeld is het bepleisteren van muren. Dit wordt vaak getoond als een snelle klus die de ene dag is geklaard en de volgende ochtend klaar is om te schilderen. Maar in werkelijkheid moeten er drie lagen pleisterwerk worden aangebracht, gedroogd en geschuurd voordat het schilderen kan beginnen. En omdat elke laag gips 12-24 uur droogtijd nodig heeft, kan dit betekenen dat het hele proces minstens 3-5 dagen duurt. Het zou natuurlijk niet spannend zijn om gips droog te zien op TV, maar het is een realiteit als je jezelf aan het renoveren bent.
5: KAMER-VOOR-KAMER RENO’S
Elke week een andere kamer renoveren is zinvol voor een tv-programma, maar in het echte leven is het erg onpraktisch. Bouwers en onderaannemers plannen de bouw, zodat ze het aantal keren dat ze een locatie moeten bezoeken tot een minimum kunnen beperken om de reiskosten en de verstoring van hun schema’s te beperken – het zou wel eens ongelooflijk duur kunnen uitpakken als ze de locatie voor elke individuele kamer zouden moeten bezoeken.
Hetzelfde geldt voor de bouwinspecteurs. De gemeente brengt kosten in rekening voor elk bezoek of elke inspectie die ze uitvoeren, dus het is altijd beter om ervoor te zorgen dat al het werk dat wordt geïnspecteerd in één keer is voltooid en klaar is.
6: RACE NAAR DE FINISH
De tijdsdruk van de realiteit toont aan dat de deelnemers zich altijd haasten om de klus te klaren. Het is hoe de show drama creëert. Dit kan betekenen dat er korte lijnen worden getrokken, stappen worden gemist en de kwaliteit van de afwerking in het gedrang komt.
Maar net zoals het saaie ontwerp en de instemmende onderdelen niet worden getoond, zijn de dagen en weken van fix-ups aan het einde ook niet te zien. Om de zaken op een aanvaardbaar niveau te krijgen, moet er vaak veel werk worden verzet en moeten de bouwers en aannemers meerdere keren worden bijgeschaafd nadat de camera’s zijn gestopt met draaien. Pas dan is het huis klaar.
7: AMATEURUUR
Hoewel sommigen al ervaring hebben met renovaties, zijn de deelnemers aan realityshows bijna altijd amateurs. En hoewel de bouwers en aannemers soms worden getoond, doen de deelnemers soms zelf de bouwwerkzaamheden. Wat je niet ziet is echter ergens op de achtergrond, hun werk wordt waarschijnlijk nauwlettend in de gaten gehouden en gecontroleerd door industriele reiniging deskundigen.